ROOM 13 ORCHESTRA is een orkest opgericht door Yves Meersschaert.
Enthousiast, jong én klassiek geschoold, de 22 muzikanten die producer, componist en pianist Yves Meersschaert in zijn kamerorkest ROOM 13 ORCHESTRA verzamelde, zijn het allemaal.
Yves Meersschaert besloot om – tegen de huidige inkrimpende stroom in- een nieuw kamerorkest op te richten waarmee hij live kan spelen en in zijn intussen befaamde opnamestudio Room 13 te Gent ook opnemende artiesten van dienst kan zijn.
Het orkest bestaat uit violen, cello’s, contrabas, koper- en houtblazers, percussie. Er is passie en goesting om buiten de klassieke wereld te treden en met dit heus orkest de baan op te gaan.
Jonge muzikanten verenigd onder een dynamische componist, wagen zich aan nieuwe composities. Het orkest maakt ook arrangementen van bestaande liedjes.

room13orchestra

De première vond plaats op 8 december 2017 in CC De Werf in Aalst, een tweede concert in CC De Valkaart in Oostkamp op 15 december 2017.
Dit smaakt naar meer… er volgen nog concerten: oa. Tijdens de Gentse Feesten (Luisterplein en Sint-Jacobs) en in het najaar speelt het orkest een aangepast programma op Nekkanacht en ook de CC’s volgen waaronder CC Westrand (Dilbeek), CC Scharpoort (Knokke) en CC Blankenberge.


Room13Orchestra kan ook ingeschakeld worden door andere artiesten of componisten voor de uitvoering of opname van bepaalde muziek/arrangementen. Dit kan met het hele orkest maar ook met bepaalde secties (bijv. strijkers, balzers,..) kunnen ingehuurd worden.
Opname is mogelijk in studio Room 13 onder deskundige begeleiding.
Ook theatergezelschappen en (animatie)filmproducenten kunnen beroep doen op het orkest of delen ervan voor de creatie/uitvoering/opname van muziek (op maat).

Uniek is dat dit orkest op een organische en akoestische manier met jonge muzikanten aan de slag gaat. Liveopnames en concerten, creëren en uitvoeren van eigen muziek (of op vraag) staan voorop!
Er is ook ruimte voor interdisciplinair werken, over de muren heen.
Zo worden tijdens het huidige concert 2 animatiefilms getoond waarop het orkest live de muziek meespeelt (Walking The Dog, blabla en Lise Vanlerberghe).
Room13Orchestra is ambitieus en wil haar muziek ook buiten de landsgrenzen heen brengen! The sky is the limit!

Rode draad / centrale thema:
Talentontwikkeling:

muzikanten (terug) op een akoestische manier laten werken, hun métier terug een plek geven, terug naar waarde schatten. Kwaliteit primeert!
Vaak blijven jonge net afgestuurde muzikanten vastzitten in ‘lesgeven’ uit noodzaak omdat ze niet genoeg speelkansen krijgen om er hun volwaardige job van te maken.
Room13Orchestra en Room 13 investeren in talentontwikkeling.
Ze willen muzikanten kansen bieden om zich te ontplooien en hun muzikale dromen waar te maken.
M.a.w. jonge muzikanten de kans geven om te spelen, concerten mee te doen, opnames bij te wonen. Dit is belangrijk voor hun zelfontwikkeling. En dit verhoogt hun deskundigheid / kwaliteit van hun werk en creativiteit.

Samenstelling vh orkest: bezetting van een groot kamerorkest toegevoegd met muzikanten uit de wereld – en jazzmuziek.
Percusionist uit de wereldmuziek, een drummer uit de jazz.
De eerste viool is Naomi Vercauteren, aanvoerder vh orkest Marie Anne Standaert, Dirigent is Frank Van Troyen en Yves is de orkestleider.